لزوم تغییرات اساسی در سیاست های پولی صنعتی و کشاورزی برای نجات
ایسنا/گیلان استاندار گیلان با اشاره به مشکلات محیط زیستی و موانع حوزه صنعت و کشاورزی و انتقاد از واردات بیرویه محصولات مهم کشاورزی، از لزوم تغییرات اساسی در سیاستهای پولی، صنعتی و کشاورزی برای نجات اقتصاد و محیط زیست استان خبر داد.
هادی حق شناس استاندار گیلان با اشاره به اینکه تعدادی از مشکلات کلیدی و ریشهای استان با مساعدت ریاست قوه قضاییه حل شد گفت: بی تردید گیلان یک استان کشاورزی است و این بدان مفهوم نیست که چون استان کشاورزی هستیم در حوزه صنعت ورود نکنیم؛ در دهه اول انقلاب استانهای شمالی برای ورود به صنعت ممنوعیت داشتند اما با گسترش صنعتی شدن فعالیت را آغاز کردند و به دلیل آن مانعی که صورت گرفت در وضعیت مناسبی در حوزه صنعت قرار نداریم.
استاندار گیلان با اشاره به اینکه از لحاظ موقعیت ممتازی که در حوزه جغرافیایی در گیلان حاکم است این استان در این دو دهه اخیر مورد توجه ویژه صنعتگران بوده خاطرنشان کرد: گیلان در بین ۳۱ استان کشور جزو ۴ استانی است که از موقعیت های ممتاز مرز دریایی، زمینی، ریلی و فرودگاهی داراست و به لحاظ بین المللی در کریدور شمال جنوب واقع شده است و ما این موقعیت الهی را در جغرافیای گیلان داریم؛ بندرانزلی هم سابقه یکصد ساله در حوزه بندری دارد این موقعیت ممتاز فعلی از گذشته وجود داشته و بسیار قابل توجه است؛ در گذشته بندر در داخل تالاب بود و تقریباً ۱۰ کیلومتر داخل تالاب بندری داشتیم و روستایی به نام پیربازار که پل فعلی از دو سو از هم جدا میشد و کشتی داخل تالاب میرفت؛ اما امروز تالاب به دلیل هجوم پسماند صنعتی کشاورزی و انسانی تقریباً از حیز انتفاع خارج شده است و سران سه قوه باید مساعدت کنند تا تالاب بین المللی انزلی احیا شود.
حق شناس با بیان اینکه اگر دریاچه ارومیه خشک شد به این دلیل بود که آب به آن نرسید افزود: تالاب انزلی و استان گیلان در معرض خطر جدی وجود دارند این تالاب که موهبت و نعمتی با یک مخزن طبیعی ۲۰ هزار هکتاری و زایشگاه ماهیان دریای کاسپین بوده در وضعیتی قرار گرفته که خود تبدیل به یک معضل شده و اگر تصفیه خانهها و شبکه فاضلاب را ترمیم نکنیم همچنان فاضلاب وارد تالاب میشود و تهدید بزرگی برای ادامه حیات این اکوسیستم طبیعی و مردم گیلان است.
وی میانگین اجرای تصفیهخانه و شبکه فاضلاب در کل ایران را حدود ۷۰ درصد برشمرد و اظهار کرد: این عدد در گیلان ۲۶ درصد است و گویی موانعی در کار است که شبکه فاضلاب استان های شمالی درست اجرا نشوند.
استاندار گیلان تاکید کرد: ما با شرایط تهدیدآمیزی در این اکوسیستم مواجه هستیم گیلان با زمینهای مرغوب، حداقل ۴ برابر میانگین کشور دارای آب است اما این وضعیت کنونی شرایط زندگی را سخت کرده است.
حق شناس بیان کرد: از لحاظ بازرگانی در استان، مرزهای تجاری مهمی داریم در بندرانزلی کشتیها تردد میکنند و در منطقه آزاد تجاری یک موقعیت بینظیر برای گیلان فراهم است و همچنان فرودگاه رشت که پیش از اینکه مسائل سوریه و غزه و تحریمهای ظالمانه اتفاق بیفتد در برخی هفتهها پرواز بغداد به رشت ۳۰۰۰ یا ۴۰۰۰ نفر گردشگر را جابجا می کرد و گیلان مقصد گردشگری اعراب بود؛ ما معتقدیم خداوند نعمت را بر گیلانیان تمام کرده است برای مثال سطح فرودگاه رشت ۲۸ متر پایین تر از سطح آبهای آزاد است و این دو ویژگی برای پرواز ایجاد میکند؛ نخست اینکه هواپیما برای استفاده از فرودگاه نیاز به باند کوتاهتر دارد دوم اینکه هنگام نشستن و برخاستن که هواپیما بیشترین مصرف سوخت را نیاز دارد در موقعیت گیلان استفاده از سوخت، کمتر است؛ یعنی اگر تحریمهای ظالمانه نبود بهترین هاب منطقه ایران، فرودگاه رشت بود.
وی با اشاره به بخش کشاورزی اصلیترین و محصول قالب گیلان را برنج، چای و مرکبات نام برد و تصریح کرد: این محصولات به دلایل مختلف مقرون به صرفه نیستند یک دلیل اینکه دچار سیاستهای اشتباه پولی هستیم که مربوط به اکثر دولتهاست یعنی تورمهای دو رقمی تولید را گرانتر میکند و همیشه یک در باغ سبزی برای ورود کالا به ایران وجود دارد چه چای چه برنج چه محصولات دیگر. هر بار شاهدیم که برای واردات محصول کشاورزی تصمیم قاطع می گیرند و واردات انجام می شود؛ آن واردات و محصول در آن مقطع زمانی ممکن است بازار را به تعادل برساند اما در طولانی مدت اثرات بسیار منفی بر معیشت و فعالیت کشاورزان دارد و این وضعیت مشکل ایجاد میکند و به تدریج کشاورز به این نتیجه میرسد که تولید دیگر توجیه ندارد؛ کشاورز یکه در این موقعیت قرار می گیرد زمین را می فروشد و پس از آن شاهد ویلاسازی هستیم. سیاست های غلط، ارزشمندترین دارایی کشاورز را که سرمایه مردم گیلان یعنی زمین کشاورزی است نابود میکند. البته به شدت با تغییر کاربری مخالفیم و اجازه تغییر کاربری نمیدهیم اما وقتی کشاورز برای تامین معیشت خود و فرزندان خود دچار مشکل است به راستی چه باید کرد؟!
وی افزود: اصل سیاست این است که ما به دنبال سیاستهای درست پولی، مالی و بودجهای باشیم تا تورم یک رقمی شود چون اگر تورم یک رقمی شود تولید هم یک رقمی میشود.
استاندار گیلان با یادآوری اینکه مشکلات کشور در صنعت مشابه هم هستند گفت: ۱۵۰ مورد تامل برانگیز داریم؛ در نیمه اول دهه ۸۰ از حساب ذخیره ارزی به بنگاه اقتصادی تسهیلات پرداخت کردند که کارخانه ایجاد شود در نیمه دوم گفتند حساب ذخیره ارزی پولی ندارد و بیایید از صندوق ذخیره ارزی وام دریافت نمایید و متقاضیان از صندوق وام دریافت کردند؛ اما آنها که از حساب ارزی تسهیلات دریافت کردند بر مبنای همان مقطع که معادل ارزی ریال گرفتند اقساط در حال پرداخت است اما افرادی که نیمه دوم به همان شیوه وام دریافت کردند به معادل ارزی که گرفتند معادل آن ریال را پرداخت کرده اند که قصد دارند اقساط را پرداخت نمایند که شاهد هستیم متولیان می گویند شما باید به نرخ امروز واریزی را انجام بدهید؛ میپرسیم: چرا؟! میگویند: نیمه اول حساب ذخیره ارزی متصل به دولت بوده و دولت یارانه را پرداخت کرده است و نیمه دوم از حساب بانک مرکزی بوده چون حساب بانک مرکزی بوده است دیگر یارانهای وجود ندارد.
وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه نهاد بالادستِ بانک مرکزی، دولت است و نهاد، نهاد دولت است؛ این مسئله در ذهن متبادر میشود که نکند بخشی از این تسهیلات با رانت و بخشی بدون رانت بودند. طبیعی است ستاد اقتصاد مقاومتی قوه قضاییه گاهی باید در مسایل ورود کند گاهی هم دولت ورود می کند اما مهم این است مشکل مردم حل شود؛ هیچ فرقی ندارد.
حق شناس تاکید کرد: مشکلات ما همه شبیه هم هستند و در نهایت به این نتیجه میرسیم که به هر دلیلی بانک بر اساس قواعد خود به این نتیجه می رسد که نه تنها تسهیلات پرداخت نمی کنیم بلکه می گوید کارخانه متعلق به من است؛ از مجموع ۲۵۰۰ واحد صنعتی که داریم حدود ۸ واحد درتملک بانکها درآمده اند ولی اگر بنگاه اقتصادی را تعطیل کنیم عدهای بیکار میشوند مجبوریم به هر طریقی ورود کنیم؛ برای مثال یک نمونه کارخانه سیمکو است با ارزش دارایی بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان که بیش از ۱۰۰۰ نفر در آن مشغول به کار هستند؛ این کارخانه برای ۵۰۰ میلیارد تومان مطالبات معوقه در بحران قرار گرفت و در آستانه تعطیلی بود ولی به هر حال با ورود به موقع مسئله را حل کردیم. مسائل کشور در استان در چارچوب حل میشود اما اگر از جای خودمان تکان نخوریم با انباشت مسائل مواجه می شویم.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روزبیشتر بخوانیمکرگیر: ابزاری قدرتمند برای سوراخکاری بتن
بیشتر بخوانیمآیفون 17 ایر